Kolozsvári demo

A RoboCorp élménybeszámolója a kolozsvári demó versenyről

2019 január 26-án, szombaton a RoboCorp csapatával Kolozsváron jártunk, hogy felmérjük robotunk helyzetét és kipróbáljuk magunkat. Hajnali 4 órakor indult el a kis csapatunk és egy 5 órás út után már célba is értünk. A kolozsvári Műszaki Egyetem egyik épületében került sor a rendezvényre.

Az első megméretetés a robot ellenőrzése (robot inspection) volt, ahol megnézték a robot pontos méreteit és súlyát, illetve átnézték az összetételét. Itt adódtak problémák: az akkumulátor összekötője eltörött és jobb megoldás híján szikszalaggal korrigáltuk, ami nem igazán tetszett a verseny szervezőinek. Még volt pár megjegyzésük, hogy hogyan lehetne hatékonyabb a robotunk működése. Ezeket természetesen lejegyeztük és megfogadjuk.

A robotot vezérlő diákoknak (driverek) tartott gyűlésen ismertették a bírók a pontozást, a kizárással járó hibákat. Bár mindezek a kiadott dokumentációban le vannak írva, nem árt a meccsek előtt átismételni, hiszen rengeteg szabályt be kell tartani és ezeket számon tartani, főleg az új tagoknak.

Mindezek után jöttek a meccsek, melyek közben ismét felmerült pár probléma. A robotvezérlő csapatunk lecserélődött, most volt először lehetőségük egy teljes pályán kipróbálni a részben elkészült robotunkat (eddig csak fél pályán tesztelhettük). Megtapasztalhattuk, hogyan lehet navigálni, ha négy robot van egy pályán és össze kell dolgozni egy másik csapattal. Ilyenkor a nyomás nagy és elég, ha egyik kábel elmozdul meccs közben ahhoz, hogy a robot leálljon. Az itt szerzett tapasztalatokat is összeírtuk, hogy egy hónap múlva a tényleges versenyen is hasznosíthassuk.

A csapat képviselői: Csonta Ildikó, Vidám Szabolcs, Fodor Tímea, Kenyeres Ádám, Péter István, György Viktor, Balázs-Urkon Emőke.

A nap részét képezte, hogy délután tartottak a mentoroknak, és csapatvezetőnek is gyűlést. Nagyon hasznos volt, sok tanácsot kaptunk a márciusi regionális versennyel kapcsolatban. A regionális versenyen több díjat adnak a naplóra, ezért minden csapatnak lesz esélye továbbjutni a bukaresti fordulóra. A sorrend a napló alapján kiosztott díjak és a meccspontszámok szerint lesz meghatározva. Még nem lehet tudni, hogy hány csapat fog továbbjutni, arányosan lesz meghatározva, de kb. a 40-ből 10-15 biztos kiesik. Kihangsúlyozták, hogy lesz egy interjú a zsűri előtt, amelyre komolyan fel kell készülni, minél meggyőzőbbnek kell lenni.

Ezután következett a nap lezárása, ahol részesei lehettünk egy „fejtágító képzésnek” a SoftSkill témakörből Gilia Crina előadásában. Sokaknak ez a kifejezés újdonság volt, de megtudtuk, hogy mennyire hasznos ezek ismerete a végső siker eléréséhez, illetve hozzájárulnak a vezetőképesség fejlesztésében. Az esemény végén visszajelzéseket kaptunk a napi eseményekről, a szervezők elmondták észrevételeiket, tanácsokat adtak a folytatásra. Ezek után, aki szeretett volna külön még odamehetett és személyesen tanácsot kérhetett a naplóval kapcsolatban a szervezőktől. Éltünk a lehetőséggel, így még pár percet személyesen beszéltünk a zsűrivel. Tanácsokat kaptunk a napló szerkesztésével kapcsolatban, mik a hiányosságok és mi az, amit jól csináltunk.

A rendezvény leforgása alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Találkoztunk régi robotos barátainkkal és újakat szereztünk. Tapasztalatból is sokat összeszedtünk. Tanultunk saját és mások hibáiból, így jóval felkészültebben tudunk majd a márciusi versenyre menni. Egy sikeres napot tudhatunk a hátunk mögött, bátran kijelenthetem, hogy minden csapattag boldogan hagyta el a Műszaki Egyetem épületét. Már alig várjuk a következő eseményt.

Végezetül köszönettel tartozunk a Nemzeti Tehetség Program és az Emberi Erőforrások Minisztériumának az utazásunk támogatásáért, és az Erdélyi Tehetségsegítő Tanácsnak a támogatás közvetítéséért.

Balázs-Urkon Emőke (X.F), Fodor Tímea (XI.F)