A RoboCorp Kolozsváron járt

Barátságos mérkőzések

2018. február 17-én került megrendezésre a 2017-2018-as First Tech Challenge romániai első regionális versenyére, Kolozsváron. Összesen 25 csapat próbálta ki tudását a pályán Erdély különböző részeiről, többek között Marosvásárhelyről, Szatmárnémetiről, Gyulafehérvárról, Nagybányányáról, Nagyváradról, Dézsről és persze Csíkszeredából is érkeztek csapatok.

Hajnali 5-kor gyülekeztünk a Kaufland parkolójában, onnan pedig busszal indultunk tovább. Csak ott derült ki, hogy sem Viktor, sem István nem tud a csapattal tartani betegségük miatt, így összesen tíz diákkal és persze a kísérő tanárokkal vágtunk neki az útnak.

Körülbelül öt órás volt az út, így 10 órára már ott is voltunk az Avram Iancu középiskola udvarán, elsőkként a csapatok közül. Korai érkezésünk nem okozott gondot a szervezőknek, hamar kaptunk is egy osztálytermet, ahova lepakolhattunk, utána meg, a tesztpályát, lehetőségünk volt finomhangolásokat végezni a roboton és a programkódokon. 12-re minden a végleges állapotába kellett kerüljön, így nem tétlenkedhettünk. Lassacskán érkeztek más csapatok is, így aprólékosan „fölmérhettük a terepet”, szembe nézhettünk más csapatok robotjaival. Első észrevételünk talán az volt, hogy az egész mezőnyben mi használtuk a legtöbb 3D nyomtatott elemet, amiért később meg is dicsértek a bírák. Továbbá feltűnt, hogy nem mindenki mert merészek lenni, elég sokan használták az alap modell terveit a robot megépítésénél, így viszonylag sok hasonló robot volt. Ez mondjuk mindenképp előnyös volt ránk nézve, ugyanis így értelem szerint a mi robotunk jobban kitűnt a tömegből.

A déltől estig tartó esemény 12 órakor kezdődött a helyi iskola diákjainak koncertjével, majd ezt követte a robotok ellenőrzése, amely során minden robotot alaposan átvizsgáltak, hogy megfelel-e az előírt szabályoknak. Ez nagyon sok időt vett igénybe, ezért 2 óra késéssel kezdődtek meg az összecsapások. A várakozás alatt az ebédre is sor került az iskola étkezdéjében.

Az ellenőrzések után végre következhettek a meccsek. Nyugodtan mondhatom, hogy a szerencse is mellénk állt, majdnem minden meccsen erős csapattársunk volt. A legjobb meccsünkön 93 pontot szerzett a robotunk, csapatban meg 190 pontot sikerült összegyűjteni. Mindenki meglepődött, hogy újonc csapat létünkre ilyen jól szerepeltünk. A verseny közepén került sor a leadott jegyzőkönyvek kiértékelésére is, sok hasznos tanácsot kaptunk a verseny zsűrijeitől. Elmondták azt is, hogy a kiértékelés során a napló sokkal fontosabb, mint a pályán elért eredmények, szóval mindenképp értékelik, hogy komolyan vettük ezt is.

Összesítettben a 25 csapat közül a negyedik helyet szereztük meg, a játékok alatt elért pontszám alapján a második hely a miénk, illetve az újonc csapatok közül is mi lettünk az elsők. Őszintén szólva szerintem mindenkit meglepett az eredményünk, nem nagyon számítottunk ilyen sikerekre, mivel sokan előttünk megkapták az eszközöket (mi csak januárba foghattunk neki a tényleges munkának), először foglalkoztunk robotprogramozással, a robot csak utolsó előtti nap nyerte el végleges formáját és nem volt túl sok időnk a vezérlést gyakorolni illetve a programjainkat tesztelni. Első ránézésre a mezőnyben sokan tűnhettek felkészültebbnek, mert volt néhány komplexebb robot, plusz alkatrészekkel, a csapatok részben már egyéni pólókkal és egyéb reklám anyagokkal is rendelkeztek.

Ezúttal is köszönjük iskolánknak és az összes szponzorunknak az eddigi támogatásukat, és gőzerővel készülünk a végső, bukaresti fordulóra, ahol szintén szeretnénk jól teljesíteni. Ehhez szükségünk van a további támogatásra, mivel a reklám és a megjelenés nagyon fontos eleme a versenynek.

Fodor Tímea, Máté Szilamér